25-годишен мъж не може да излиза от дома си в

...
 25-годишен мъж не може да излиза от дома си в
Коментари Харесай

"За 5 г. съм излизал 10-15 пъти": Защо млад мъж в инвалидна количка е блокиран в дома си

 

25-годишен мъж не може да излиза от вкъщи си в София. Причината е, че живее в общинско жилище на първия етаж, има потребност от инвалидна рампа, а такава няма. Защо деветте стъпала на входа са непреодолима преграда за него - споделя Карина Занкова.

Кирил Кирилов страда от заболяване на мускулите от дете. Придвижва се с инвалидна количка. Без непозната помощ обаче не може да преодолее стълбите на блока, в който живее. И към този момент съвсем година не е напускал дома си.

„ В момента би трябвало да си направя резервация, спогодба с няколко индивида. Първо би трябвало някой да ми помогне да седна на ринговата количка, тя е с побутване и е много по-лека. С нея би трябвало да наемам още двама индивида, които да могат да ме смъкват по стълбите. Свалят ме по стълбите, след което смъкват тази акумулаторната количка, разглабя се, подлакътника се маха, с цел да могат да ме гушнат и да ме сложат още веднъж двама индивида. Аз съм си тежичък, процесът е гнусен - много гнусен, мъчителен бих споделил “, споделя Кирил Кирилов.

 Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда 1 мин. Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда  Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ) 2 мин. Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ)  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “ 2 мин. Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “  Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО 3 мин. Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО  Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор 2 мин. Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор  Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда 1 мин. Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда  Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ) 2 мин. Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ)  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “ 2 мин. Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “  Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО 3 мин. Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО  Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор 2 мин. Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор

„ Подавала съм сигнали и съм питала, молба съм пускала до кмета - дали е допустимо да бъде направена някаква рампа, или нещо друго - те знаят по-добре какво може да се изготви, с цел да излиза, да слиза тъкмо тези 9 стъпала “, показва майката на мъжа Силвана Томова.



Жилището, в което живее фамилията, е общинско и съгласно тях това е главната спънка.

„ Запознахме се със случая и идващите ограничения, които ще предприемем, ще са да помогнем на фамилията и надлежно да изготвим план за рампа. Ще аплайваме по стратегия на Министерството на труда и обществената политика, с цел да може те да провиснал надлежно финансови средства и да можем да осъществяваме тази рампа. Ако не успеем по една или друга причина към този момент търсим съдействието на столична община в лицето на зам.-кмета по обществени действия Надежда Бачева “, разяснява Румен Костадинов, кмет на регион „ Връбница “.

„ Трудно е да те възприемат като доктор, когато ти самият не изглеждаш здрав “, споделя тя

От Агенцията за обществено подкрепяне обявиха, че хора като Кирил, които се придвижват с инвалидна количка, имат право на еднократна помощ от 1052 лв. за преустрояване, само че единствено на жилището, в което живеят. Освен това приходът на фамилията би трябвало да дава отговор на избрани условия.

Хора с увреждания са принудени да пътуват стотици километри, с цел да вземат отпуснатите им помощни средства

„ Моят ден протича у дома, както и целия ми живот през последните 5 години. За този интервал аз съм излязъл на открито не повече от 10-15 пъти “, споделя Кирил Кирилов

А фантазията му е някой ден още веднъж да може да излиза самичък.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР